środa, 12 grudnia 2012

Marchewkowe



Tradycyjne, pachnące świętami ciasto "niezniszczalne" - naprawdę trzeba się nieźle starać, żeby nie wyszło. Pamiętam, że za pierwszym razem bałam się go spróbować ze względu na marchewkę, ale, oczywiście, niepotrzebnie. Szybkie, wilgotne, niesamowite.

Składniki:
  •  1,25 szklanki oleju
  •  4 jajka
  •  2 szklanki startej marchewki
  •  2 szklanki mąki
  •  2 szklanki cukru
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 łyżeczki cynamonu, sody oczyszczonej
  •  ew. rodzynki, orzechy, bakalie
Polewa :
  • 3 łyżeczki wody
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki masła
  • pół szklanki cukru

 Oddzielamy białka od żółtek. Białka wędrują do miski, gdzie ubijamy je mikserem na sztywno. Do piany dodajemy żółtka i cukier. Stopniowo wsypujemy pozostałe składniki w kolejności: mąka, olej, proszek do pieczenia, soda, cynamon, marchew. Pieczemy w prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem przez ok. 50 minut, w temperaturze 180 C.
Polewa: wszystkie składniki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, gorące wylewamy na ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz