Tradycyjne, pachnące świętami ciasto "niezniszczalne" - naprawdę trzeba się nieźle starać, żeby nie wyszło. Pamiętam, że za pierwszym razem bałam się go spróbować ze względu na marchewkę, ale, oczywiście, niepotrzebnie. Szybkie, wilgotne, niesamowite.
Składniki:
- 1,25 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu, sody oczyszczonej
- ew. rodzynki, orzechy, bakalie
Polewa :
- 3 łyżeczki wody
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki masła
- pół szklanki cukru
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wędrują do miski, gdzie ubijamy je mikserem na sztywno. Do piany dodajemy żółtka i cukier. Stopniowo wsypujemy pozostałe składniki w kolejności: mąka, olej, proszek do pieczenia, soda, cynamon, marchew. Pieczemy w prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem przez ok. 50 minut, w temperaturze 180 C.
Polewa: wszystkie składniki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, gorące wylewamy na ciasto.
Polewa: wszystkie składniki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, gorące wylewamy na ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz