Dość wykwintny, krem jest delikatny i puszysty, całość nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, w zależności od tego, jak bardzo zaangażujemy się w jego przygotowanie.
Składniki:
- 2 blaty bezowe
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- pół szklanki likieru toffi
- sos malinowy
Schłodzoną kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder. Do ubitej śmietany delikatnie wprowadzamy mascarpone, mieszamy drewnianą łyżką, ew. mikserem (ale na mikser należy uważać - tylko kilka obrotów, inaczej krem może się zważyć). Po wymieszaniu stopniowo wlewamy likier, na dolny blat wykładamy krem, na niego sos malinowy (można zrobić samemu ze świeżych malin, wystarczy je dusić ok 30 min. z wodą i cukrem), przykrywamy kolejnym blatem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz