niedziela, 23 grudnia 2012

Choinkowe cudeńka

Tradycyjne w mojej rodzinie od bez mała 10 lat, rozsiewające na długo przed świętami ich aromat. Nie ma nic bardziej uroczego niż własnoręcznie robione, zdobione pierniczki :)

Składniki:
  • 200 g masła
  • 500 g miodu
  • 250 g cukru
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • 1,2 kg mąki
  • 2 jajka 
  • 2 białka
  • 300 g cukru
  • sól
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe groszki, posypki etc.
Masło, miód, cukier, przyprawę do piernika i kakao gotujemy w rondlu do zagotowania, stale mieszając. Studzimy. Mąkę z proszkiem i cukier puder przesiewamy, jaja dodajemy do masy, wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dobrze wyrabiając. Formujemy kulę, owijamy folią, odstawiamy w temp. pokojowej na 12 godzin. 
Blachę natłuszczamy, ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wycinamy foremkami ciasteczka,15 minut w temp. 200C. 
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, do powstania gęstego lukru. Lukier dzielimy na części i dodajemy barwniki. Z pergaminu robimy małe stożki, napełniamy lukrem i dekorujemy wedle fantazji.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz