Tradycyjne w mojej rodzinie od bez mała 10 lat, rozsiewające na długo przed świętami ich aromat. Nie ma nic bardziej uroczego niż własnoręcznie robione, zdobione pierniczki :)
Składniki:
- 200 g masła
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- opakowanie przyprawy do pierników
- opakowanie proszku do pieczenia
- 15 g kakao
- 1,2 kg mąki
- 2 jajka
- 2 białka
- 300 g cukru
- sól
- barwniki spożywcze
- kolorowe groszki, posypki etc.
Masło, miód, cukier, przyprawę do piernika i kakao gotujemy w rondlu do zagotowania, stale mieszając. Studzimy. Mąkę z proszkiem i cukier puder przesiewamy, jaja dodajemy do masy, wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dobrze wyrabiając. Formujemy kulę, owijamy folią, odstawiamy w temp. pokojowej na 12 godzin.
Blachę natłuszczamy, ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wycinamy foremkami ciasteczka,15 minut w temp. 200C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz